lördag 8 juni 2013

Svårt att ändra

Virtuella världar är fascinerande men svåra att använda, inte rent tekniskt utan mer när det gäller meningsfullhet. det verkar som om vi svenskar är extra dåliga på just det här. På Cloud Party finns inte så många aktiva svenskar men de få som finns där försöker lära sig världen och det kan vara ett uppdrag i början. med utforskandet och skapandet i en virtuell värld följer krav att lära sig en hel del programvaror. Så var det också en gång i Second Life men numera är den svenska delen bara en plats där det anordnas virtuella partyn och där det alltid dyker upp ungefär samma användare. Visst måste det fixas en del inför ett event också men det är inte samma sak. De flesta så kallade svenska SL-bloggar har också tappat fokus och i bästa fall skriver de skvallerrepotage från eventen. Det blir allt vanligare att det skriver om vad som sker utanför den virtuella världen och i det konstruera en slags koppling till Second Life. Sådana bloggar blir ingenting, de har hamnat i tomheten mellan olika världar.

Oviljan att lära sig nytt är också ett hot i Second Life. Linden Lab som driftar Second Life skjuter nu upp införandet av en hel del nyheter bara för att användarna kör med gamla visningsprogram ( viewers ). trots att Linden signalerat tidigt att de gamla inte klarar nyheter vill inte användarna byta till program som passar. Kanske vet man helt enkelt inte om att Second Life förändrats eftersom de informationskanaler man använder är SL-bloggar som bara skriver om konstiga kopplingar till någon händelse i verkligheten eller skvallrar om vad som hände på ett event. Med den typen av information får utvecklingen det svårt och när den stannar har världen redan börjat dö.

Linden Lab har viewer ute som klarar det nya som går under materials men de har stannat upp avatarbakingen på serversida för att en gammal men fortfarande vanlig viewer tydligen krånglar till det hela. Antagligen vet inte de som använder den viewern om att de just nu sätter stopp för Second Lifes utveckling och chanser att överleva. De enda de vill är att köra event på samma sätt som de alltid gjort och att läraom är då inte populärt. Det nya som kommer sätter krav på byggandet och det betyder att eventmakare och besökare måste lära om lite - men när kommer de att fatta det? Jag undrar om de ens vill fatta eller om de bryr sig.

De nya systemen kan också betyda att användare måste skaffa ny hårdvara och det är inte heller populärt. Skaran som använder Second Life krymper fort och det är de som vill ha utveckling som försvinner.  Det är därför Cloud Party intresserar för där vill alla ha utveckling och är ivriga att lära sig att använda och förstå nyheter. I Cloud Party används heller inget speciellt visningsprogram och därför kan inte utvecklingen hejdas genom att användarna vägrar släppa ett program som hanterar den virtuella världen fel.

Jag är nyfiken på vad det nya Second Life kommer att klara ... om nu användarna kommer att tillåta utveckling.

http://secondden.blogspot.se/2013/05/one-thousand-six-hundred-sixty-five.html

http://blog.nalates.net/2013/06/08/ssa-context/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar