måndag 24 juni 2013

Second Life behöver inte media

Linden Labs chef Rod Humble har uttryckt sig lite annorlunda kring Second Lifes marknadsföring.   När BBC nyligen undrade vad som hände med Second Life eftersom det inte skrivs eller kommer fram nyheter kring världen svarade Humble, i princip, att marknadsföring i media är onödigt. Second Life får ungefär 400.000 nyregistreringar per månad och världen mår bra rent ekonomiskt så varför anstränga sig mer? Second Life växer kraftigt i t.ex. Brasilien och håller ställningarna i USA så det finns ingen anledning till oro. Djungeltelegrafen funkar utmärkt som marknadsföring för Second Life, i.a.f. går det att tolka Rods svar så.

För svenska delen av Second Life stämmer det här inte särskilt bra. Den svenska gruppen krymper sakta och det blir inte särskilt många nya användare per månad som kommer från Sverige. Samma sak gäller Danmark och Finland och kanske även Norge. Om djungeltelegrafen ska fungera behövs aktiva användare som pratar om sin värld i bloggar och till bekanta. I Sverige smyger många med att de använder Second Life och de svenska bloggarna om Second Life är utrotningshotade. Många av de "svenska SL-bloggarna" som fortfarande är aktiva har mer och mer börjat att skriva om andra saker än SL och användarna använder Facebook till kommunikation istället för att vara aktiva i olika svenska grupper inne i världen. De få nya svenskar som kommer till Second Life har svårt att hitta delar som fortfarande är aktiva.Till Second Lifes 10-årsjubelium har Linden Lab tagit fram material om sin värld men det är bara en enda svensk blogg som haft med den i något inlägg och det är Apmels blogg, den enda riktiga svenska SL-bloggen. Det blir därför lite konstigt när jag kanske blir tvåa att visa den eftersom den här bloggen inte är någon renodlad SL-blogg utan mer en blogg om virtuella världar. Men kanske är det ändå närmare Second Life att skriva om virtuella världar än att ta upp världshändelser och traditioner som inträffar i RL. Kanske säger en blogg om olika virtuella världar mer om Second Life än bloggar som bara är skvallerinfo från något begränsat svenskt SL-event-liv.

Linden Lab har rullat ut materials och nya SSB/A är nu väldigt nära. Om den här utvecklingen skriver få svenska bloggar men många amerikanska är aktiva och därför går det att hitta information där. Vill någon ha bra koll på Second Life men inte behöva läsa allt för många bloggar är följande fem bloggar en bra "kompromiss". Håll koll på dessa fem plus Linden Labs egna sidor om Second Life och du är ganska bra i synk med vad som händer i Lindens Labs stora virtuella värld.


Oavsett vilken typ av värld man gillar mest utav Second Life, alla olika Open Sim-varianter, Cloud Party m.fl. så är det Second Life som är "motorn". 

Mer om Rods tankar:
http://www.sfchronicle.com/business/article/Will-Second-Life-have-a-second-life-4616560.php

BBC funderar "Whatever happened to Second Life ?":
http://www.bbc.co.uk/news/business-23000809

.... och så en liten lätt urspårning ...

Jag är svag för humor och även om Loans blogg inte tar upp så mycket om SL:s utveckling och dessutom spinner ut i RL då och då så lockar den fram en del skratt, ( just nu har skrattet sommarlov ):
http://zoooooomarin.wordpress.com/

En ny svensk blogg som ännu inte bekänt färg finns här, ( verkar att bli väldigt mycket event ):
http://bettysclub.wordpress.com/

Skrivs det helt om Cloud Party i någon blogg? Svaret är ja och den är dessutom bra. Kolla in:
http://virtualworldmania.blogspot.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar